Sivut

maanantai 1. toukokuuta 2017

Wildly Flowering Finland: Paju (Salix)

Iso riesa väärässä paikassa, mutta ihana näin keväällä varsinkin, kun ensimmäiset "pajunkissat" lupaavat kevättä. Ihania ne ovat myös "pajunkissat" maljakossa muulloinkin kuin pääsiäisenä.
Monenlaisia pajutöitäkin niistä voisi solmia tai punoa. Tai istuttaa pitkiä soiroja, jotka sitten taivuttaa haluttuun muotoon. Siihen sitten juurtuvat maahan helposti ja muodostavat vaikka ovikaaren.

Iskä vuoli ja näpersi pajusta myös aina keväisin meille kakaroille ja lapsenlapsille pajupillejä. Aikansa kestivät soitella ennenkuin kuivuivat ja olivat piloilla.

Olen yrittänyt jo kolmena kesänä raivata ja kiskoa pajuja pois pellon pientareelta ja ojanpelkalta, mutta EI - aina vaan tulee uusia vitsoja eksponentaalisesti lisää yhtä poisleikattua kohti.

Nyt laitoin "kovat piippuun" ja jokaiseen katkaistuun varteen sivelin RoundUppia. Katsotaan onko mitään tehoa. Ei muuten, mutta oja ja tierumpu ovat kasvaneet umpeen ja sulamisvedet seisovat tai nousevat torpan tielle saakka.

 






Pajut  on puuvartisten kasvien suku pajukasvien (Salicaceae) heimossa. Pajujen suvussa on noin 450 kaksikotista varpu-, pensas- tai puumaista lajia. Suomessa eri pajulajeja kasvaa noin 20. Niitä kasvaa varsinkin purojen, ojien ja pienten jokien varsilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti