Sivut

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Kotijuustoa kutunmaidosta

Ei sitten onnistunut lainkaan kotitekoisen fetan valmistus Martta-kutun maidosta. Se pilaantui ja haisi todella pahalle vaikka oli vahvassa suolaliemesä tekeytymässä.

Ei lannistuta. Nyt on tehty kotijuustoa Martan ja Hertan maidosta. Ja kaikki meni kuten Strömsössä!

Ravintolakattilassa on heroittumassa 6 litraa kutunmaitoa sekä 2 litrasta piimää ja kuudesta omien kanojen munista tehtyä hapatetta. Maito on kuumennettu ensin reilusti höyryäväksi ja sen joukkoon on rauhallisesti sekoittaen lisätty hapateseos.


Heroittumisen jälkeen massa sai vielä hetken rauhassa kiinteytyä ja hera muuttua mahdollisimman kirkkaaksi. Reikäkauhalla varoen juustomassa nostettiin kulhoon. Massa suolattiin ja laitettiin muottiin valumaan yöksi jääkaappiin. Herasta leivottiin sämpylöitä.


Valmis kotijuusto kutunmaidosta. Maistuu täyteläiselle ja sopivasti kutulle, jotta herkempikin voi reilusti maistaa.
Olihan tuo 10 litran kattila kyllä ihan täynnä, mutta silti  lopputuloksena oli reilunkokoinen juusto. Tuossa se on tarjolla isolla a la carte -lautasella.


2 kommenttia:

  1. Voi hitsi, aina tällaisia postauksia lukiessa alkaa harmittaa, ettei meillä ole enää vuohia! :D

    Tuo munista itse tehty hapate kiinnostaa! Olisi kiva kuulla, miten sen teko onnistuu.

    VastaaPoista
  2. Vuohet ovat kyllä hauskoja - ja kekseliäitä kepposten tekemisessä =) Parhaiten tuo yksinkertainen hapate onnistuu siten, että tavallinen piimä jätetään huoneenlämpöön työpöydälle yön yli ja purkki on jo hiukan pullistunut seuraavana päivänä. Piimän joukkoon lisätään kolme munaa ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Hapan piimä-munaseos kaadetaan nauhana kolmeen litraan höyryävän kuumaa maitoa. Hetken kuluttua maito alkaa juoksettua. Jos piimä ei ole tarpeeksi hapanta, olen lisännyt noin 1 rkl tavallista etikkaa lisäämään happamuutta. Koskaan ei ole mennyt työ hukkaan =).

    VastaaPoista